Tv-spelets historia

tv-spelets historiaDe första datorspelen dök upp betydligt tidigare än du tror. Redan 1947 patenterade Thomas T. Goldsmith Jr. och Estle Ray Mann världens första datorspel. Det kallades Cathode Ray Tube Amusement Device. Det fanns en inspiration av radarskärmarna som användes under andra världsskriget.

1980-talet – då blommade det ut

Det var dock inte förrän 80-talet som det vi idag känner som dator- och tv-spel dök upp. Det var då de ikoniska arkadspelen såg dagens ljus. Allt från Death Race 2000 till Mortal Combat och Donkey Kong och Super Mario. Ja under 80-talet dök flera kända karaktär upp, karaktärer som vi än idag älskar. Vi syftar såklart på Mario, Sonic och Pacman.

Nintendo var marknadsledande och släppte flera populära konsoler. I början av 90-talet gav sig Sony in i leken och släppte sin konsol Playstation. Båda företagen har sedan dess släppt åtskilliga konsoler.

Under 1990-talet så blev så kallade FPS-spel (First person Shooter) populärt och spel som Quake och Wolfenstein 3D gavs ut. 2000-talet blev till en början mest förknippat i spelsammanhang med alla de MMORPG-spel (Massively Multiplayer Online Role playing game) som dök upp. Störst av dessa var såklart det världskända World of Warcraft, som fortfarande är oerhört stort i spelvärlden.

Under 2000-talet har spelbranschen blivit en av världens största branscher, aldrig tidigare har fler spelat spel och dessutom kan man göra det online. Personer från olika delar av världen kan spela med varandra utan att någonsin ha träffats. Fördelarna och nackdelarna är många. Men vad sägs om att vi bara fokuserar på det positiva?