Allt fler har börjat lägga ut filmer på YouTube och du skulle kanske själv vilja göra det? Det går att göra din film på två olika sätt. Antingen använder du någon typ av filmkamera för att sedan ladda upp filmen på din dator eller så spelar du in direkt det som sker på skärmen. Att spela in vad som händer på skärmen är ganska vanligt när du vill ha en film om ett datorspel eller ett annat typ av spel som spelas på datorn, mobilen eller surfplattan.

En annan typ av filmer som du också spelar in från skärmen är olika instruktionsfilmer, som till exempel hur du gör när du ska betta och väljer den betalningsmetod som passar bäst för dig. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad du vill filma på skärmen.

Spela in från datorskärmen

Det vanligaste är att spela in från skärmen på en dator och att du använder en webbkamera för att göra inspelningarna. Innan du sätter igång behöver du förutom kamera och bra mikrofon, även en användbar programvara som ger dig möjlighet att spela in datorspel och annat kul som händer på datorskärmen. Den populäraste programvaran är – OBS studio, som är gratis och går att ladda ner från nätet och följer sedan instruktionerna för att installera programmet. Förutom att spela in med OBS kan du också streama olika datorspel från till exempel Twitch eller andra streamingstjänster online.

Det gäller även att du har hårdvaran att klara av programvaran. Du kanske behöver ändra upplösning, kvalitet eller bildhastigheten när du spelar in, så att inspelningen anpassas efter din dator. Datorn behöver ha kapacitet att klara av filmerna så det gäller att ha plats på hårddisken.

Börja spela in

När du har installerat allt så att programvaran och all annan utrustning fungerar är det dags att börja med det roliga att spela in en film om ditt favoritdatorspel på datorskärmen. Du klickar helt enkelt på snabbknappen för att starta filminspelningen. Sedan visar och berättar du det som du vill ha med i filmen och för att sedan avsluta inspelningen klickar du på snabbknappen igen. Vill du ha en mer avancerad film kan du se till att du också syns i bild medan du spelar in film på skärmen.

Spela in skärm på smartphone

Det kan är enklare att visa vad som ska göras jämfört med att försöka förklara något du vill förmedla. Har du en smartphone är det väldigt enkelt och smidigt att spela in det som ses på mobilskärmen och därefter skicka filmklippet till den du försökte förklara något för.

Android

Har du en Android-mobil behöver du ladda ner appen – AZ Screen Recorder från butiken på Google Play. Efter att appen är installerad, öppnar och sätter ingång den. Det kommer en ikon på vänstersidan på skärmen. Klicka och du kan välja vad du vill i menyn. Vill du spela in klickar du på kameran och efter att du är kan du skicka filmen via till exempel e-post eller Facebook.

iPhone

Har du en nyare iPhone finns funktionen för inspelning inbyggt i mobilens operativsystem. Du hittar Skärminspelning i kontrollcenter och klicka vidare till Inställning/Kontrollcenter/Anpassa reglage och klicka på plustecknet sidan om Skärminspelning. Öppna kontrollcenter och vill du ha ljud på dina filmer så får du trycka hårt på Inspelningsknappen/mikrofonljud. Håll inspelningsknappen nere i tre sekunder och därefter börjar inspelningen. För att avsluta filminspelning trycker du på inspelningsknappen igen. Därefter kan du skicka iväg filmen.