Kända filmer

gudfadern är en känd film

Det finns många kända filmer i världen. Vi listar här några av våra favoriter. Har du några tips på bra filmer? Tipsa gärna oss.

Gudfadern

Gudfadern är en film som är regisserad av Francis Ford Coppola, den behöver egentligen ingen beskrivning. Det är en av världen mest kända filmer. Gudfadern hade premiär 1972 i USA. I huvudrollerna ser vi Marlon Brando som ikoniske Don Vito Corleone och Al Pacino som hans son, Michael Corleone.

Filmen handlar om en maffiaboss (Don Corleone) och följer han och hans familj från ett bröllop och vidare genom det maktkrig som pågår mellan de andra maffiafamiljerna i New York.

Gudfadern har fått ett högt betyg på Imdb, nämligen 9.2. Det gör den till en av de högst rankade filmerna på imdb.

Mitt betyg: 7 / 10

Pulp Fiction

Pulp Fiction hade premiär 1994 och är regisserad av Quentin Tarantino. Den har ett unikt manus och följer fyra parallella handlingar. I huvudrollerna ser vi bland annat John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Bruce Willis och Uma Thurman.

Filmen börjar och slutar i samma scen ur två olika synvinklar och däremellan får vi följa alla karaktärer. Pulp Fiction är känd för sitt unika manus, det musikaliska temat och blev Quentin Tarantinos riktigt stora genombrott.

Mitt betyg: 9 / 10

Gladiator

Resa till Rom
Russel Crowe fick mig att resa till Rom

I Gladiator möter vi den romerske generalen Maxmius Decimus Meridius, spelad av Russel Crowe. Maximus är i inledning av filmen en framstående romersk general men när han hamnar på fel fot med kejsarens son och arvinge så tvingas han se sin familj mördas och måste själv fly. Hans liv som gladiator inleds.

Gladiator kom 2000 och är regisserad av Ridley Scott. Filmen vann fem Oscars, bland annat i Bästa manliga huvudroll. Filmens ikoniska soundtrack är komponerat av Hans Zimmer och Lisa Gerrard.

Den här filmen påverkade och inspirerade mig så mycket att jag var tvungen att resa till Rom för att med egna ögon se Colosseum, Forum Romanum och alla andra ikoniska platser från Gladiator. Det påverkade mig verkligen och jag hoppas kunna åka tillbaka till Rom snart igen. Rom är verkligen fantastiskt och Gladiator kan jag se om och om igen.

Mitt betyg: 8/10